METEO în Băhrinești


Prima pagină  »  CURIOZITĂŢI
CURIOZITĂŢI
FARMECUL TRADIŢIILOR ŞI OBICEIURILOR DE IARNĂ
Publicat la: 26.12.2013   

Obiceiuri de iarna

Sărbatorile de iarna aduc cu ele miracolul Nasterii Domnului, a sfârsitului si inceputului de an. Insusirea fundamentala a acestor sărbatori este bucuria si speranta cu care omul intimpina trecerea de la anul vechi la anul nou, inceputul unei unei noi etape din viata, fiind si inceputul unei noi perioade de vegetatie din viata satenilor. Acesta este momentul de a saluta cu bucurie venirea Anului Nou, de a-l intimpina cu cintece si jocuri, daruri si urari exprimate prin traditii si obiceiuri cunoscute fiind : Colindele, Capra, Ursul, Plugusorul, Sorcova .
Colindatul de Craciun este este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice. Deprinderea de a colinda , pentru a preamări naşterea lui Iisus Hristos, este străveche.Ea deschide ciclul obiceiurilor şi tradiţiilor de iarnă.
Mesele moldovenilor sunt încărcate de Crăciun cu bucate tradiţionale şi potrivit tradiţiei, cete de colindători aduc în fiecare casă vestea Naşterii Domnului. Tradiţia românească spune că, imediat după încheierea slujbei de la biserică, băieţii trebuie să plece la colindat şi să vestească Naşterea Domnului cântând colindul "Steaua sus răsare".
Colindătorii poartă trăistuţe în care pun darurile oferite de gazde, cadoul tradiţional pentru colindători fiind pâinea, pentru flăcăi – colaci mari, pentru copii – colaci mai mici, hulubi, nuci şi bomboane.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, oamenii de la sate taie porcul. Conform tradiţiei, godacul îngrăşat timp de un an, este sacrificat pentru ca femeile să aibă din ce găti masa de Revelion și Crăciun. De asemenea, în ajun de Crăciun, gospodinele coc „crăciunei", bucăţi din aluat care au forma cifrei opt, neterminată, şi îl pun pe perete, lângă icoană.

De Crăciun, pe masa de sărbătoare se servesc răcituri, sarmalele, pârjoalele, cârnaţii de porc şi vinul roşu.

Pentru creștinii care se conduc de calendarul gregorian, sărbătorile nu se termină aici. Urmează Anul Nou pe stil vechi, care va fi sărbătorit la 14 ianuarie.
 
Din păcate multe dintre aceste  au fost uitate; poate doar bunicii noştri le mai cunosc; sau poate în unele sate uitate de lume aceste tradiţii sunt la fel de vii ca şi acum 2000 de ani. Poate din când în când ar fi bine să ne amintim aceste obiceiuri şi să încercăm să le ducem mai departe.

 

 



Alte CURIOZITĂŢI

Publicat la: 26.12.2013   
Citeşte mai mult...
Publicat la: 26.12.2013   
Auzi clopoţeii? În aer este miros de cozonaci pufoşi şi scorţisoară iar in oraş forfota a început. Hai sa ne bucuram împreună de sarbatorile de iarnă! Citeşte mai mult...
Ultimele noutăţi
13.07.2022
Licitaţie publică
13.07.2022
Deschiderea sezonului sportiv 2022
11.05.2021
9 mai Ziua Victoriei
16.04.2021
ATENTIE!!!!!!!!!!! CONCURS
08.07.2019
REGULAMENTUL PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURĂREA ACTIVITĂŢII DE COMERŢ ȘI DE PRESTARE A SERVICILOR PE TERITORIUL SATULUI BĂHRINEȘTI



BĂHRINEŞTI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2024 Primăria Băhrinești, raionul Florești Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by WebDesign.md
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 5020   Total ieri: 19   Total azi: 14