METEO în Băhrinești


Prima pagină  »  Istoria

Istoria.Legenda satului meu

Demult a fost în ţara Moldovei o mare curte împărătească. Mulţi boieri slugeau la curtea împăratului florilor, care azi se numeşte Floreşti, dar cum e şi firesc să fie nu toţi plăceau împăratului. Printre aceştia era şi boierul cu numele Băhrin. Multe neplăceri a avut să petreacă boerul pînă cînd în familia sa s-a născut cel de-al treilea fecior. Veni pe lume într-o dimineaţă de vară, care te îmbăta cu mirosul florilor, mai ales te pătrundea mirosul busuiocului. De aceea i-a şi pus numele Busuioc. În acelaşi zi boierul  hotărî să părăsească curtea împăratului florilor. A smuls o stiblă de busuioc şi a pornit cu toată familia la drum. După o cale lungă, obosiţi au hotărît să facă un mic popas pe un deluşor. În jur se întindea o frumoasă privelişte. Soarele încălzea puternic şi firul de busuioc se ofilea aproape de tot. Fiindu-le milă de el, l-au sădit, stropindu-l cu lacrimi de durere şi jale. Apoi stăpînul famliei a spus:

 - Dacă această stiblă se va prinde pînă dimineaţă, înseamnă că aici va prinde rădăcini şi neamul Băhrinilor.

        Dimineaţa stibla de busuioc verde şi mîndră împluse cîmpia cu miros adormitor.

        Pînă seara toţi umblau ca furnicile făcîndu-şi un adăpost ca avea să-i ţină aici pînă la sfîrşitul vieţii. Se însuraseră feciorii mai mari cu fete mîndre şi frumoase din împrejurimi, şi-şi făcuse case tot aici.

        Strîngeau roade bogate de pe pămînturile gospodăriilor mănoase, aveau gospodării şi un mic iaz. A crescut satul, mare şi repede, că iată acum nu-i o grădină în care să nu crească cîte un busuioc, ba chiar este chiar şi o zi în care se sădeşte această aromă, iar locuitorii satului se mîndresc că sunt din Băhrinești.


Prima pagină  »  Istoria
Ultimele noutăţi
13.07.2022
Licitaţie publică
13.07.2022
Deschiderea sezonului sportiv 2022
11.05.2021
9 mai Ziua Victoriei
16.04.2021
ATENTIE!!!!!!!!!!! CONCURS
08.07.2019
REGULAMENTUL PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURĂREA ACTIVITĂŢII DE COMERŢ ȘI DE PRESTARE A SERVICILOR PE TERITORIUL SATULUI BĂHRINEȘTIBĂHRINEŞTI ÎN IMAGINI
Vezi galeria foto
© 2024 Primăria Băhrinești, raionul Florești Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by WebDesign.md
PAGINA ÎN SUS

Total vizitatori unici: 5022   Total ieri: 19   Total azi: 16