Pentru moldovenii care sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil vechi, pregătirile sunt în toi. Gospodinele gătesc astăzi o mare parte a bucatelor şi coc tradiţionalii crăciunei.
Forfotă mare în familia Barbăscumpă din satul Băhrineşti, raionul Floreşti. Gospodina casei s-a trezit de la ora patru dimineața pentru a pregăti aluatul din care se coc tradiționalii crăciunei și colaci:
"Pentru cei mici facem colăcei mai mici, iar pentru cei mari care vin cu ceata facem colaci mai mari. Iaca i-am împletit și îi punem în tava, unde vor sta o oră pentru a dospi."
Potrivit tradiţiei, crăciunelul care se taie şi se coace din primul aluat se va pune la icoană ca să aducă noroc în casă. Acesta se va ţine la icoană până la sărbătoarea Celor 40 de Sfinți.
Şi dacă femeile pregătesc aluatul, bărbaţii au grijă de focul din cuptor:
"Trebuie două ceasuri să fac focul pentru pâine. Dar la celelalte, la sarmale de exemplu trebuie trei ceasuri de făcut focul. Să fie cuptorul fierbinte bine. Tavele cu pâine le dai până în fundul cuptorului."
Crăciuneii și colacii copți cu grijă vor fi dăruiți cetelor de colindători, care umblă în ziua de Crăciun și vestesc Nașterea Domnului.